top of page
  • Carolina och Victoria

Smaragd - den gröna skönheten

Smaragder är en av de mest älskade ädelstenarna, kända för sin smaragdgröna färg. Deras skönhet har inspirerat människor i århundraden, och de har framträtt i smycken, konst och kultur världen över. Flera av Europas kungahus äger dyrbara och vackra smycken med smaragder. Några av de finaste och mest värdefulla smaragderna i världen tillhör faktiskt de danska kronjuvelerna, det så kallade smaragdgarnityret.Smyckesskrin med urval från Jewellery Escapes samlingar

Namnet smaragd härstammar från det grekiska ordet smaragdos och latinets smaragdus som båda betyder grön sten. Smaragd tillhör ädelstensfamiljen beryll, där bland annat akvamarin ingår, och de förekommer oftast i berggrund som innehåller mycket skiffer och kalk.
Var finns smaragder

Sedan 1500-talet har Colombia varit världens ledande smaragdproducent. Än idag står de colombianska gruvorna för omkring 60% av världens smaragdproduktion, och stenarna därifrån håller generellt en mycket hög kvalité. Vid sidan av Colombia kommer störst mängd från Brasilien, och från Afrika (till exempel Zambia).


Värdering

När en smaragd ska värderas är färgen helt överordnad. Den ska vara så djupt och starkt grön som möjligt, samtidigt som den bör vara klar och "genomskinlig". Så generellt gäller desto djupare grön desto mer eftertraktad sten.


Rengöring

Smaragd är ett hårt material, men är ändå ganska skör och känslig för stötar och kraftiga temperaturväxlingar (inte minst värme). Inneslutningar är mycket vanligt i smaragder och särskilt när de går upp till ytan av stenen ska men vara extra varsam med dem. När man rengör en smaragd rekommenderas därför inte ultraljudstvätt, men det går utmärkt att tvätta dem med en mjuk borste ( t. ex. en tandborste) och diskmedel. Och förvara gärna dina smaragdsmycken separat för att undvika att de repar eller repas av andra smycken.


Smaragder hos Jewellery Escape

Smaragder har alltid haft en plats i Jewellery Escapes samlingar, särskilt har våra Art Deco smycken med smaragder varit populära. Vill du veta mer om smaragder och är sugen på att komplettera din smyckesgarderob med denna underbara kungliga sten är du välkommen att kontakta oss. Om vi inte råkar ha din smaragdfavorit hemma just nu kan vi leta via våra kontakter i Sverige och internationellt - allt för att du ska få ett unikt smycke för dig.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page