top of page
  • Carolina och Victoria

Diamantens 4C

En vägledning i diamantens 4C

Att välja en diamant är en speciell och minnesvärd upplevelse. För att göra det bästa valet är det bra att veta lite om vad som avgör en diamants kvalité, och därmed också pris. Genom att redovisa diamantens 4C; Carat (vikt), Cut (slipning), Colour (färg) och Clarity (klarhet) så får vi en vägledning om kvalitén på diamanten. Idag finns det en standard i branschen att varje diamant ska redovisas enligt 4C. Här går vi snabbt igenom diamantens 4C, så att nästa gång du funderar på att köpa ett diamantsmycke vet lite om bakgrunden till prissättningen och kan kanske ställa lite mer initierade frågor till din juvelexpert.

Antikt diamantarmband
Diamantarmband som vi haft i våra samlingar

1. Karat (Carat)

Karat är en mått på en diamants vikt, inte dess storlek. En karat motsvarar 0,2 gram, och ju högre karatvikt, desto större är diamanten. När du väljer en diamant, överväg din budget och vad som är viktigast för dig - en större diamant eller en högre kvalitet på de andra C:na.


2. Färg (Color)

Diamanter finns i olika färger, och graden av färglöshet påverkar dess värde. Graderingen börjar vid D (färglös) och går upp till Z (ljusgul eller brun). En färglös diamant låter mer ljus passera genom den, vilket ger den ett vackert skimmer. Valet av färg beror på personlig preferens och budget.


3. Klarhet (Clarity)

Klarhet mäter diamantens inneslutningar och blemmor. Ju färre inneslutningar, desto högre är klariteten. Graderingen sträcker sig från flawless (inga synliga inneslutningar under 10x förstoring) till included (tydliga inneslutningar). En diamants klarhet påverkar dess gnistrande skönhet och kan variera beroende på ögats känslighet och vad som anses acceptabelt.


4. Slipning (Cut)

En diamants slipning påverkar hur väl den reflekterar ljus och gnistrar. En välslipad diamant fångar och reflekterar ljuset på ett sätt som ger den maximal glans. Graderingen sträcker sig från excellent till poor. En noggrant slipad diamant kan fås i olika former, som rund, prinsess, smaragd eller andra.


Välkommen till Jewellery Escape

Att förstå de 4C:na hjälper dig att göra ett informerat beslut när du väljer din diamant. Det är viktigt att balansera varje C utifrån dina personliga preferenser och budget. På Jewellery Escape är vi utbildade gemmologer och kan därför vägleda dig genom din köpprocess på ett professionellt sätt. Varmt välkommen att kontakta oss!


bottom of page